Myslím, že tohle cukroví hodně z nás zná, ale každý mu říká jinak. Pro někoho Hastrmánci, pro jiného Podvodníčci nebo nějak jinak. Hodně lidí se mu vyhýbá, protože těsto kynuté pod vodou je pro ně výzva. Přitom je to tak jednoduché!
SUROVINY
- 400g hladké mouky
- 300g hery/másla
- 6 polévkových lžic smetany
- 20g droždí
- 2 žloutky
- špetka soli
- moučkový a vanilkový cukr = obalení
POSTUP
Do mísy prosyjeme mouku a rozdrobíme droždí. Přidáme lžíci cukru (jenom aby droždí vykynulo), kvásek nezaděláváme. Přidáme tuk, smetanu, sůl a žloutky a zpracujeme nelepivé těsto.
Kouli z těsta ponoříme do mísy se studenou vodou, tak aby bylo celé ponořené (musíme poznat, kdy vyplave).
Když vykynulé těsto vyplave na hladinu, vyndáme ho z vody a osušíme papírovou utěrkou.
Podsypáváme moukou a vyvalujeme tlustější těsto. Buď vykrajujeme menší tvary, nebo nakrájíme na proužky a potom na kostičky (záleží jak moc se nám s tím chce patlat haha).
Pečeme v troubě vyhřáté na 170°C do růžova. Hned po vytažení z trouby obalujeme v moučkovém cukru smíchaném s tím vanilkovým (jako vanilkové rohlíčky).
Dobrou chuť❤️